perjantai 23. heinäkuuta 2010

Taivaanraapijat

Antti Tuuri lienee Hotakaisen ohella jäyhimpiä nykykirjailijoita. Hän kirjoittaa lyhyillä lauseilla ja iskevillä virkkeillä hyrymäisen lakoniseen tyyliin keskittymättä kuitenkaan liiaksi laastin kuivumisen dramatiikkaan. 


Taivaanraapijoissa pohjanmaalainen nuorimies Jussi Ketola lähtee 1900-luvun alussa Yhdysvaltoihin töihin rikastumaan. Tutustuttuaan muihin suomalaisiin hän saa töitä 700-metrisen pilvenpiirtäjän rakennustyömaalta.  Pian kuvioihin tulevat mukaan naiset, viina ja pohjalainen uppiniskaisuus. Vaikka mantere onkin sama, suomalainen luonne ei muutu.


Tuuri kirjoittaa Taivaanraapijoissa varmalla otteella, niin kuin miltei puolensataa romaania kirjoittaneelta voi odottaa. Ajan ja paikan kuvaus on kertomuksen ydin, sen sijaan Jussin tylsistyttävät lemmenseikkailut eivät sitä ole. Mustasukkainen, viinaan menevä entinen miesystävä on juonenkäänteenä väsynyt, eikä kirjassa juuri muita huippukohtia ole. Tuuri kirjoittaa ennemminkin sosiaalihistoriallista kertomusta kuin romaania.


Rakkaussotkuja riemastuttavampaa luettavaa ovat Jussin ystävien käymät keskustelut vallankumouksesta, teosofiasta ja raittiusliikkeestä. Matti Kurikan saapumisen herättämä innostus ja epäilys on Tuurin kirjan mielenkiintoisinta antia. Vierailu teosofisen seuran kokouksessa saa pistävän ironisen sävyn, kun Jussin työkaveri kommentoi perisuomalaisen kyyniseen tapaan Kurikan idealistista paasaamista.  

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tulipas yheäki mieleen tieteiskirjailijaksi tituleeratun Risto Isomäen kirja "Sarasvatin hiekkaa". Siihenkin on "kostukkeiksi" sivallettu kököhkö rakkaustarina. Myötähäpeä on niin raju, ettei voi kuin kehua: "Ihmissuhteiden havainnojaina Isomäki on oivaltava, häkellyttävän tarkkasilmäinen. Yksikään toinen katastrofikirjailija ei ole ennen tällaseen pystynyt..."

Todennäköisesti päätelmäni ovat perusteettomia, jopa virheellisiä. Pitääkin lukea uudelleen se sarasvatti. Tieten myös tuurit ja hryt, niitä kun on kilvoin ylistetty. hotakaisia sentään tullu jo hotkaistuks..

jmi.