lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kaksi kaupunkia

Aye! Historiallisilla romaaneilla jatketaan. Tällä kertaa historia a´ la Charles Dickens, jonka tuotantoon halusin sukeltaa sen jälkeen, kun olin kyllästynyt nykykirjailijoiden suoriin ilmauksiin ihmisten sukupuolielimistä.

Noh, Dickensin kirjoista ei totta tosiaan löydy elimien nimiä saatika itse skpyhteyttä, mutta esim. Kahdessa kaupungissa hienovaraisesti viitataan siihen, miten aatelismiehet "turmelivat" köyhiä maalaistyttöjä. Aikoinaan varmasti paljon kohua herättänyt oli A Tale of Two Cities, sen verran rankkoja juttuja siinä käsitellään.

According to Wikipedia (again!): With well over 200 million copies sold, it ranks among the most famous works in the history of fictional literature. Menee siis jopa LOTR:in ohitse. En sen kummemmin jaksa edes ihmetellä. Kaksi kaupunkia oli varsin helppolukuinen ja jopa mukaansatempaava kokemus. Oliver Twist oli mielestäni raskas, minkä takia yllätyin, kuinka sutjakasti Kaksi kaupunkia eteni.

Mutta siltikään en pidä Dickensiä mitenkään erikoisen ihmeellisen verrattomana kirjailijana. Liekö olen viime aikoina lukenut liikaa nykykirjallisuutta, joka (siveettömyydestään huolimatta) onnistui koskettamaan minua, nykyihmistä, ja mieleni sopukoita syvällisemmin kuin mihin Dickens ei koskaan vanhahtavalla ja kankealla kirjoitustavallaan pystyisi. Tässä viittaan, totta kai, Sarah Watersiin ja hänen eloisaan kieleensä. Dickens-rukka, vertailu ei tee hänelle oikeutta!

Kaksi kaupunkia alkaa vuodesta 1775, kun lääkäri Manette vapautuu vankilasta, jonne hänet on syyttömänä tuomittu. Manetten tytär Lucy avioituu myöhemmin Charles Darnayn kanssa, ja kirjassa selviää vähitellen, minkälaisin kytköksin tohtori Manette ja Darnay ovat sidoksissa toisiinsa. Olin itse asiassa aika yllättynyt siitä, kuinka jännittävä kirjan loppupuoli oli. Pihistin muutaman kymmenen minuuttisen yöunistani, mikä on äärimmäisen harvinaista. Uni tulee yleensä tärkeysjärjestyksessä ennen kirjoja. Mutta nyt lukuhalut voittivat unihalut.

Kirjan otsikko tarkoittaa Pariisia ja Lontoota. Pariisi on Lontoota enemmän esillä, koska keskeisimmät tapahtumat sijoittuvat Pariisiin 1790-luvulle, keskelle Ranskan suuren vallankumouksen verilöylyjä. Jos haluaa fiktiviisen kuvauksen kyseisestä ajankohdasta, kannattaa lukea Kaksi kaupunkia. Ja, muutenkin, Dickens kuuluu yleissivistykseen. Kuten Dostojevski, Kivi, Steinbeck, Dante Alighieri, Homer, Shakespeare, jne. Joissakin asioissa on turha väittää vastaan ja tämä on yksi niistä.

Ei kommentteja: